Son Yayınlanan

Karışık Makaleler

Dijital Kitle İletişim Kuramları Eğitimi: Dijital Çağda İletişimin Anahtarını Keşfedin

Dijital çağ, iletişim dinamiklerini kökten değiştirdi. Artık herkes, anlık olarak dünyanın her yerinden bilgi alıp verebiliyor. Bu hızlı ve sürekli değişen ortamda, dijital kitle iletişim kuramlarını anlamak, bireyler ve kurumlar için hayati önem taşımaktadır. Bu eğitim, dijital iletişimin temel kuramlarını ve pratiklerini derinlemesine anlamanızı ve pratik hayatta ne gibi faydalarını olduğunu anlamanızı sağlayacak.

Dijital iletişim teknolojileri, toplumsal yaşamı birçok alanda kökten etkilemiş ve gündelik yaşam pratiklerini dönüştürmüştür. İnternet liderliğindeki yeni medya çağının coşkusu 1990'ların ortalarında George Gilder, Nicholas Negroponte ve Howard Rheingold'un gazetecilik ütopyacılığından Mark Poster ve Sherry Turkle'ın daha teorik analizlerine kadar uzanan geniş bir teorik alan açmıştır.

Bruce Owens, 1999'da dijitalleşme yoluyla televizyon, telefon ve bilgisayarların internette birleşeceğini anlatmaktadır. Owens, Negroponte ve Gilder gibi düşünürler dijitalleşmeyi yakınsamanın temeli olarak görürken Henry Jenkins ve Friedrich Kittler gibi düşünürler dijital platformları ayrık medya türleri arasında birlikte çalışabilirliğin temeli olarak görmektedir.

Brian Winston, Lisa Gitelman ve Geoffrey Pingree'nin Sosyal medya analizlerinde, James Carey'nin analizinde, Stephen Kern'in uzay ve zaman kültürü ile Armand Mattelart'ın dünya ağı analizlerinde zaman-mekan sıkıştırmasının nasıl yoğunlaştığı görülmektedir.


Kamusal alan kavramı ile Habermas, simülasyon kuramı ile Jean Baudrillard, Risk toplumu kuramı ile Ulrich Beck, post-truth kavramı ile Steve Tesich ve yukarıda saydığımız tüm kuramcılar dijital alanı daha iyi anlamamızı sağlayan kuramlara doğrudan veya dolaylı olarak önemli katkılarda bulunmuşlardır. Byung-Chul Han’ın kritiğini yaptığı nicelenmiş benlik kavramından Jean Baudrillard’ın hipergerçeklik saptamasına, Neil Postman’ın Teknolopoli tanımlamasından Boyd ve Crawford’un büyük veri eleştirilerine kadar dijital teknolojileri bilgi-anlam/deneyim ilişkilendirmesine dair birçok öngörünün işaret ettiği şey de özünde budur: Veri artışı, anlamın gözden yitirilişi pahasına, büyük gelişme kaydetmiştir.

Eğitimin Önemi ve Katkıları

Kapsamlı Anlayış: Dijital iletişim kuramlarını anlamak, medya ve iletişim alanında çalışan profesyoneller için vazgeçilmezdir. Bu eğitim, dijital medyanın nasıl işlediğini ve toplum üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele alır.
Stratejik İletişim Becerileri: Dijital medya stratejileri, marka yönetimi ve halkla ilişkiler alanında çalışanlar için bu eğitim, stratejik iletişim becerilerini geliştirmek adına önemlidir.
Eleştirel Düşünme: Eğitim, medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirme yeteneğinizi artırır. Bu, medya okuryazarlığı ve dijital okuryazarlık için temel bir beceridir.
Güncel Uygulamalar: Dijital medya sürekli evrilmektedir. Bu eğitim, en güncel dijital iletişim trendleri ve uygulamaları hakkında bilgi sağlar.

Kimler İçin Uygundur

Medya ve iletişim profesyonelleri, akademisyenler, öğrenciler ve dijital medya alanında kariyer yapmayı hedefleyenler için bu eğitim idealdir.

Eğitimi alabilmek için lütfen TRT Eğitim Daire Başkanlığına başvurunuz

Bölümler