Son Yayınlanan

Karışık Makaleler

4.5 G Hayatımıza Giriyor

2016 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) dergisi için kaleme alınan bu yazı 4,5 G'nin hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sürecimizde dikkat etmemiz gereken ayrıntıları anlatıyor. 


Nisan 2016’dan itibaren hayatımıza girecek olan 4.5G ile mobil internet hızımız katlanarak artacak. 4.5G teknolojisi, akıllı ev teknolojilerinden şehir ulaşım altyapılarına, bulut uygulamalarından oyun severleri sevindirecek yüksek hıza kadar internetin olduğu her mecrayı ciddi anlamda etkileyecek, güçlendirecek. Sağlık, eğitim, güvenlik gibi birçok konuda da hayatımıza önemli kolaylıklar getirecek.
Her yeni teknolojinin beraberinde getirdiği kafa karışıklığı 4.5G için de geçerli. “Tam olarak ne işime yarayacak? Faturama nasıl yansıyacak? Her yerde çekecek mi? Herkes geçmek zorunda mı? Telefonum uyumlu mu? Geçiş için yapmam gereken işlemler nedir?...” Bu yazımızda işte bu soruların yanıtlarını aradık.
4.5G ile Mobil hız ne kadar artıyor?
4.5G ile veri indirme hızı yaklaşık 14 kat artıyor. 3G ile yaklaşık 13 dakikada telefonunuza indirebildiğiniz bir videoyu 4.5G ile 1 dakikadan az bir sürede indirebileceksiniz. 4.5G'de veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4.5G'de yaklaşık 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak. Tabi bu rakamlar İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterecek.
Ne işimize yarayacak?
4.5G teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek veri kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4.5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4.5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. 4.5G teknolojisi ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.
Makineler arası İletişim ve bulut bilişim, gerçek potansiyelini gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları geçmiş teknolojileri kıyasla kusursuz çalışabilecek. Hayatımızın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak.
Akıllı cihazlarınız üzerinden, dilediğiniz her yerde filmleri, dizileri ve TV programlarını HD yayın kalitesinde kesintisiz olarak izleyecek, sosyal medya üzerinden video ve fotoğraflarınızı çok daha hızlı yükleyip indirebileceğiz. 4.5G ile video ve şarkıları daha hızlı yükleyerek ya da indirerek kesintisiz bir eğlence deneyimi yaşayacağız.

İşimizi cebimizde
Bu teknolojiyle makineler arası iletişim ve bulut çözümleri özellikle iş hayatımız daha da kolaylaşacak. GoogleDrive, OneDrive, icloud gibi depolama alanlarına cepten ulaşma hızımız 4.5G ile katlanarak artacak ve işlerimizi çok daha kolay takip edecek işimizi cebimizde gezdireceğiz.
Oyun severlere Müjde!
İnternet üzerinden oyun oynamayı sevenler içinde 4.5G büyük avantajlar sağlıyor. Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek.
Herkes geçmek zorunda mı?
3G hayatımıza girdiğinde de aynı soruyu sormuştuk. 2G hayatımıza girdiğinde de… Yeni bir teknoloji hayatımıza gireceği vakit insanı biraz ürkütür. Daha sakin baktığımızda sanki bu soru biraz “herkes elektrik kullanmak zorunda mı?” sorusuna benziyor, tabi ki herkes elektrik kullanmak zorunda değil. Tüm operatörlerin 8 yıl içerisinde Türkiye’nin %95’ni 4.5G kapsamına almak zorunda oluşları zaten mobil internetten yararlanan herkesin bir süre sonra bu teknolojiye geçeceğinin net bir göstergesi. 4.5G, tıpkı 2G, 3G gibi ya da, bir süre sonra hayatımıza girecek olan 5G gibi, teknolojik ilerlemeye göre işleyen ve hayatımıza giren yeni bir geniş bant teknolojisi. Kısaca; 1Nisan 2016’dan itibaren kademe kademe yaygınlaşacak ve belirlenen süre içerisinde tüm Türkiye’yi kapsamak zorunda olacak olan geniş bant teknolojisi 4.5G kapsama alanı içerisindeki herkesin yararlanacağı bir teknoloji.
Ülke Büyümesine Katkı
Bireysel yaşamımıza katkısı yalnızca belirli bir alanla sınırlı olmayan bu teknoloji aynı zamanda ülke bütçesine de olumlu bir etkiye sahip. Geniş bant olarak tanımlanan bu teknolojiye erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor . Geniş bant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil geniş bant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, yalnızca vatandaşların hayatına değil ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.
Kaçınılmaz kota sıkıntıları ve çözüm yolları
Cebimizdeki internetin 4.5G ile bu kadar hızlanması, her ne kadar kulağa hoş gelse de madalyonun bir de diğer yüzü var. 3G’de de sıkça karşılaştığımız kota sıkıntıları, 10 kattan fazla hızı olan 4.5G’de katlanarak büyüyor. Örneğin 1GB’lık internet paketi kullanan bir kişi bu kotayı 3G’de 2 haftada doluyorsa muhtemelen 4.5G’de 2 günde tüketecektir. Cepten interneti daha az kullanmaya çalışarak veya ulaşabildiğimiz tüm wireless’a yüklenerek bu sorunun üstesinden gelmek akla gelen ilk çözüm yolu…
Diğer çözüm yolu ise operatörlerde gizli. Tıpkı evde kullandığımız bağlantının, kotamız dolduğunda hız düşürmesi gibi, 1GB’lık kotası olan bir kullanıcının kota sınırını aştığında hızının 3G’ye düşürülerek o ayı tamamlaması sağlanabilir. Operatörlerin diğer çözüm yolu ise bizim çok daha hoşumuza gidecek türden. İnternet paket limitlerinin yeniden düzenlenmesi. Temsilen 1GB kotalı bir paketin fiyatının sabit kalarak 4GB’a yükseltilmesi gibi.
Operatörlerin 4.5G geçişi
Yalnızca telefonlarınızın 4.5G uyumlu olması, bu teknolojiden yararlanabilmeniz için ne yazık ki yeterli değil. Aynı zamanda kullandığınız operatörün size verdiği sim kartın teknolojisinin de 4.5G ile uyumlu olması gerekiyor.
Eğer Turkcell abonesi iseniz (http://www.turkcell.com.tr/tr/4-5g) bağlantıya gidip sayfanın ortalarında bulunan 4.5G'ye Hazır Mısınız? Bölümünden cep telefon numaranızı ve Turkcell şifrenizi yazarak kontrol edebilirsiniz. Eğer yakın bir sürede sim kart değişikliği yapmamış iseniz 4G uyumlu bir sim karta sahip olmanız gerekecek. Ancak en güzel çözüm bu site üzerinden yapılabilir. Eğer uyumlu değilse istediğiniz zaman bir Turkcell bayisine uğrayarak 4.5G uyumlu sim kart talebinizi iletebilirsiniz.
Eski Avea şimdi Türk Telekom abonelerinin ise direkt sim kart değişikliği yapmaları gerekiyor. Yani cihazınız desteklese dahi sim kartınız desteklemediği için en yakın Türk Telekom grubu bayilerinden birine gidip sim kart değişikliği talep etmeniz gerekecek.
Vodafone kullanıcıları ise en şanslı kullanıcılar. Çünkü hali hazırda kullanmış oldukları 3G destekli sim kartları aynı zamanda 4.5G'yi de destekliyor olacak. Yani herhangi bir sim kart değişikliğine gerek kalmadan cihazlarının da desteklemesi halinde 1 Nisan 2016'da 4.5G'ye geçiş yapacaklar.

Bölümler