Uluslararası Konferansta "Dijital Çağda Dezenformasyon" Bildirisi Sunumu

Sosyal Medya ve Dezenformasyon Bildirisi

Bu bildiride, sosyal medyadaki dezenformasyon sorununun etik boyutlarını inceledik. Çalışmamız, gerçek hayattaki etkili figürlere benzer şekilde, sosyal medyada da "sanal kanaat önderleri"nin ortaya çıktığına dikkat çekmekte.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Makbule Evrim ÇİL ve Sosyal Bilimler Üniversitesinden Doç. Dr. Gozde KOSA ile yaptığımız bu çalışmada, kasıtlı olarak yayılan yanlış bilgilerin (dezenformasyon) genellikle kimliği belirsiz veya sahte kimlikli kişi ya da organizasyonların çeşitli amaçlarına hizmet ettiğini ortaya koymaya çalıştık. Sosyal medya platformlarındaki algoritmaların işleyişini iyi bilen kişilerin, yanlış bilgileri milyonlarca insana hızla yayabildiği kanıtlarıyla sunmaya çalıştık.

Çalışma, sosyal medyada hızla yayılan bu tür yanlış bilgilerin insanlar tarafından inanılmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğini öne sürmekteyiz. Bu nedenle, sosyal medyada dezenformasyonun önlenmesi ve kontrol altına alınmasının büyük önem taşıdığı vurgulamaya çalıştık.

Araştırma, insanların sosyal medya paylaşımlarının etkisini anlamalarına yardımcı olmayı, güvenilir kaynakları kullanmaya teşvik etmeyi ve bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Bu çalışma, sosyal medya kullanıcılarına ve platformlara, bilgi paylaşımı konusunda daha dikkatli ve etik davranmaları gerektiğini hatırlatıyor. Doğru bilginin yayılması ve dezenformasyonla mücadele edilmesi için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde sorumluluk alınması gerektiğini vurgulamaya çalışırken aynı zamanda dijital medya okuryazarlığının kritik önemini de vurgulamaya çalıştık.